keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Työselostus: Kuitujen päättäminen päätekoteloon

Tampereen seudun ammattiopisto                Työselostus
Susanna Lepola                                                        30.3.2016
14TTIC02B

Kuitujen päättäminen päätekoteloon

Taustatiedot

Työn tarkoituksena päättää 6x6 valokuitu kaapeli päätekoteloon. Piti kuoria kuitukaapelia, valokuituja, hitsata häntäkuidut ja runkokuitu yhteen ja laittaa ne oikeaan värijärjestykseen. Kuituihin piti myös laittaa tiivisteputki joka lämmitettiin hitsaamisen jälkeen kiinni.

Työn kulku
Kuituja pitää käsitellä varoen etenkin kuoriessa etteivät ne mene poikki. Särkymisvaara on myös jos niitä taittelee turhaan. Kuitukaapelista kuorittiin n. 1m. Tein ensin viillon kaapelin reunaan ja näin sain otettua kuorintalangan esiin. Laitoin langan kiinni meisseliin etten saa haavoja käsiin vetäessäni narusta kun kuorin kaapelia. Kun sain kuorittua sitä tarpeeksi, otin kaiken ylimääräisen pois kuituja vahingoittamatta. 
Tämän jälkeen ruuvasin kotelon kaapelinpidikkeen auki kuusiokoloavaimella, ja pujotin kaapelin kuituineen läpi. Kaapelissa ollutta muoviputkea piti jättää n. 20cm jotta pidikkeen saa kiristettyä sen ympärille, ja näin kaapeli pysyy paikoillaan. Tämän jälkeen selvitin kuitusotkua. Sitten otin häntäkuidut ja laitoin ne oikeaan järjestykseen kiinni koteloon. Pujotin jokaiseen häntäkuituun tiivisteputket valmiiksi jottei ne unohdu.
Kaapelit asennetaan häntäkuituihin järjestyksessä sininen, valkoinen, keltainen, vihreä, harmaa ja punainen. Ensin kuorin kuitua n. 20cm pätkän, piti tarkistaa aina ettei liimaa jää sen pinnalle, sitten putsasin kuidun puhdistusalkoholilla ja liinalla. Puhdistuksen jälkeen asettelin kuidun leikkurin keskimmäiseen vakoon ja leikkasin. Tämän jälkeen tein saman vastaavalle häntäkuidulle. Sitten asettelin ne – niin että kuidun kuorittu kohta tulee muovikohdan ”ylitse”. Laitoin metallipidikkeet kiinni, koneen kannen kiinni ja painoin play. Kone ilmoittaa jos kuitujen asettelussa tai leikkauksessa on virhe, sekä myös kummalla puolen se on.
Hitsauksen jälkeen se ilmoittaa vaimennuksen desibeleinä.Sen jälkeen laitoin ne ”uuniin” ja painoin kuidulla metallipidikkeet alas ja laitoin kannen kiinni. Kone piippasi kun se oli valmis. Jatkoin samalla tavalla loppuun asti. Tulokset olivat 00,00-00,03dB.
Kun tämä oli tehty, aloin pyöritellä kuituja siihen suuntaan kun olin suunnitellut, ja laitoin tiivisteputket kiinnikkeisiin. Värijärjestys edelleen sama, sininen alle, valkoinen päälle, keltainen alle, vihreä päälle, harmaa alle ja punainen päälle. Tärkeää oli että johdot saatiin siististi kotelon sisälle.

Työn arviointi
Sain työn tehtyä yllättävän siististi (kuitujen pyörittely) vaikka unohdin mitoittaa kuidut. Leikkurin kanssa oli ongelmia kuten muillakin jotka työn on tehnyt. Opin työssä aika paljon! 

maanantai 7. maaliskuuta 2016

Puhelinyhteyden asentaminen kolmelle eri linjalle

Tampereen seudun  ammattiopisto               Työselostus
Susanna Lepola                                                        15.02.2016
14TTIC02B

Puhelinyhteyden asentaminen kolmelle eri linjalle.

Taustatiedot

Työn tarkoituksena oli asentaa puhelinyhteys kolmelle eri linjalle. Työ toteutettiin LSA+ ja siemens-rimoille käyttäen kytkentätyökaluja, MHS- kaapelia, ristikytkentäkaapelia, ruuvimeisseleitä, TC 4-6 naulakiinnikkeitä, vatupassia sekä puukkoa.

Työn kulku

Työ aloitettiin asentamalla 4 puhelinpistorasiaa vierekkäin samaan linjaan. Ensimmäinen pistorasia kytkettäisiin 1 linjaan, seuraavat pistorasiat olivat 1, 2, 3 linjat vierekkäin.  Tämän jälkeen otettiin LSA+ rimalle kytkettävää 10x2x0,5 kaapelia. Kaapelia mitattiin sopiva pätkä (että se ylettyy myös tuppijatkokselle) ja kaapelin toinen pää kytkettiin LSA+ rimoille.

LSA+ rimoille kytkeminen

LSA+ rimoille kytkemisessä pitää muistaa jättää varalle mahdollisten vikojen/virheiden sattuessa kaapelia. Johtimet kytketään normijärjestyksessä; si, or, vi, ru, ha. Maadoitusjohtimet kierretään yhteen ja siirretään sivuun.
Loppu kaapeli kiinnitetään naulakiinnikkeillä siististi suoraan paikkaan, minne tuppijatkos tehdään.


Pistorasioille kytkeminen

Tämän jälkeen otetaan 1x4x0,5 kaapelia jotka kytketään pistorasioista tuppijatkokselle. Myös nämä kaapelit kiinnitetään naulakiinnikkeillä, työstä tulee siisti jos kiinnikkeet laittaa samalle linjalle. Pistorasioille kytkemisessä on tärkeää ottaa johdinta riittävästi joten sen korjaaminen on helppoa jos esimerkiksi johdin katkeaa. Hopea signaali/maadoitusjohto katkaistaan. Pistorasian 1 liittimeen sininen, 2 liittimeen valkoinen. Loput (varajohtimet ja punainen maadoitusjohto) kierretään rasian ympärille, kuitenkin niin että rasia menee kiinni eivätkä johtimet ole tiellä.

Tuppijatkoksen tekeminen

Tuppijatkoksessa pistorasioilta tulevat kaapelit yhdistetään LSA+:alta tulevaan kaapeliin.  LSA+:alta tuleva 10x2x0,5 kaapelin johtimet kytketään puhelinrasioilta tuleviin kaapeleihin värijärjestyksessä ; si,or,vi,ru,ha. Puhelinrasiakaapelin johtimet kytketään si,va,or ja väritön. Eli toisin sanoen 10x2x0,5 kaapelin si, or, vi, ru, kytketään 1. pistorasian si, va, or, väritön. Loput 10x2x0,5 kaapelin johtimet kieputetaan yhteen (ne jäävät varalle), samoin maadoitusjohdot.

Tämän jälkeen aloitin ristikytkentöjen tekemisen. Etsin piippikoneella Siemens-rimoille oikeat paikat (5101,5102,5103) sekä ristikytkennän toisen puolen (2001,2002,2003). Sieltä etsin oikean kohdan myös LSA+ rimasta (1051,1052,1053) sekä ne ristikytkennällä (1031,1032,1033). Sen jälkeen kokeilin puhelinyhteyttä kytkemällä puhelimen 1 jakoon ja toisen 2 jakoon. Soitettavaan puhelimeen asetukset menee, vasen nappi keskelle ja toinen tunelle, soitettavassa puhelimessa vasen ON ja oikea toiselle. Yhteys toimi ekalla kerralla.

Työn arviointi


Työ onnistui nopeasti ja siististi. Itse olin tyytyväinen työhön mutta LSA+ rimalle menevään kaapeliin olisi voinut jättää enemmän varalle kaapelia virheiden sattuessa. Johtimia myös kieputeltiin hieman liikaa (häiriöt mahdollisia). 

AMP-jatkos

Tampereen seudun ammattiopisto                Työselostus
Susanna Lepola                                                        22.2.2016
14TTIC02B

AMP-jatkoksen tekeminen

Taustatiedot

Työn tarkoituksena oli harjoitella AMP-jatkoksen tekemistä. Työhön tarvittiin 20x2x0,5 kaapelia sekä 10x2x0,5 kaapelia, jatkospihtejä, AMP-liittimiä ja ruuvipenkkiä tms. jotain mihin kaapelit saa vastakkain kiinni.

Työn kulku

Kaapeleita piti kuoria reilusti, jotta virheiden sattuessa korjaamiseen jää pelivaraa. 10-pariset kaapelit kiinnitettiin toiseen ruuvipenkkiin ja 20-parinen kaapeli vastapuolelle n. 50cm päähän toisistaan.



Tämän jälkeen otettiin 10-parinen, sinisellä sidenauhalla oleva kaapeli jossa parit yhdistettiin 20-parisen kaapelin sinisen sidenauhan johtimiin. Eli 10-parisen kaapelin sininen kiinni 20-parisen kaapelin siniseen johtimeen, 10-parisen oranssi kiinni 20-parisen oranssiin jne. Sama toistettiin toisella 10-parisella kaapelilla toisiin 20-parisen kaapelin johtimiin. Parit yhdistettiin jatkospihdeillä ja AMP-liittimillä. AMP-liitin laitetaan jatkospihtien keskiosaan aukko johtimiin päin, parit laitetaan pihtien välistä ja otetaan keskeltä esiin, johtimet kiristetään vetämällä ja sitten puristetaan. Lopuksi myös maadoitusjohdot laitetaan kaikki yhteen kiinni.



Sinisen sidenauhan johtimet kiinnitettiin toiselle puolelle kun toiset johtimet. Eli toiset vasemmalle ja toiset oikealle jotta ne erottuvat toisistaan helposti ja tarvittaessa johtimien ympärille saadaan kutistesukka.

Kun kytkentä oli valmis, tarkistettiin menikö kaikki johtimet liittimiin ”pohjaan asti” kiinni ja olivatko johtimet oikeissa pareissa kiinni.


Työn arviointi


Onnistuin työssä hyvin ja tein sen siististi. Tein alkuun virheen kun en kuorinut kaapeleita tarpeeksi, aloitin työn kuitenkin uudelleen jotta saisin hyvän lopputuloksen. 

Kävijöitä

Postaukset

Tietoja minusta

Oma kuva
I’m a coffee addicted pixel and code pusher from Finland. Beside my passion for computers and coding, I’m also a big music freak and a real foodie who loves all of the good things in life.